Motivul pentru care cea mai rece regiune din lume este în flăcări

de: Ozana Mazilu
16 07. 2021

Siberia, cea mai rece regiune din lume, este cuprinsă de flăcări. Incendiile fac prăpăd în toată zona.

Parcul Natural Stâlpii Lenei, un sit al Patrimoniului Mondial, aflat în Siberia, renumit pentru peisajul unic și pentru flora și fauna curată este devastat de incendii.

Incendiile de permafrost devastează Yakutia sau Republica Sakha, cea mai mare și mai rece entitate a Federației Ruse, scrie The Siberian Times, citat de Profit.ro. Sunt peste trei sute de incendii separate, care acoperă acum 12.140 de kilometri pătrați, însă se încearcă stingerea incendiilor pe o suprafață mică, deoarece se consideră că doar aici așezările umane se află în pericol, arată G4Media, citat de Profit.ro.

Cea mai rece regiune din lume este cuprinsă de incendii

În zonele incendiate din Yakutia, avioane Antonov-26 provoacă ploi artificiale, folosind tehnologia dezvoltată în epoca sovietică. Astfel, peste nori este împrăștiat un cocktail chimic cu iodură de argint cu care se încearcă să se schimbe vremea. Sunt implicate în stingerea incendiilor de aici peste 2.700 de persoane.

Mulți localnici fac lobby pe lângă politicieni locali, dar și la personalități de show-biz de talie mondială pentru a atrage atenția asupra situației. O activistă locală, Roza Dyachkovskaya, chiar a luat legătura cu actorul Leonardă DiCaprio.

”Siberia moare. Toți locuitorii de aici vă cer ajutorul”, i-a transmis ea actorului. DiCaprio i-a răspuns, promițând că va vorbi cu echipa sa, pentru a vedea cum poate ajuta.

În ultimii ani, în Siberia au avut loc numeroase incendii de vegetație, iar experții dau vina pe verile neobișnuit de uscate și pe temperaturile caniculare. Rusia a înregistrat în ultimii ani mai multe recorduri de căldură – în iunie 2020, s-au raportat dincolo de cercul arctic 38 de grade Celsius. Această temperatură înregistrată la Verhoiansk este cea mai mare valoare înregistrată vreodată de la începutul măsurătorilor meteorologice rusești în acea regiune.

Consecințele încălzirii globale: valul de căldură din Siberia spulberă orice speranță că planeta își mai revine

Siberia se confrunta anul trecut cu un val masiv de caniculă, într-o regiune care ar trebui să fie cea mai friguroasă de pe planetă. Consecințele, în mod previzibil, sunt dezastruoase.

Încălzirea globală începe să-și arate colții din ce în ce mai des în ultimii ani, iar una dintre victimele fenomenului pare să fie îndepărtata și înghețata Siberie. Aceasta trecea în 2020 printr-un val de caniculă cu temperaturi complet atipice pentru acea regiune de pe mapamond. Printre posibilele explicații pentru situația fără precedent se numără incendiile masive de vegetație din regiune care au fost și anul trecut, scurgeri uriașe de petrol și o invazie de molii care se hrănesc cu lemn.